5 ok, ami miatt Frida Kahlo nagyon szerethető
2018. július 16. írta: Blú

5 ok, ami miatt Frida Kahlo nagyon szerethető

A világ a belesimulósokat szereti, aztán őket gyorsan el is felejti. Kiperegnek az idő rostáján, - mondják, csak azokra emlékezünk hosszan, akik valamilyenek
Hatást gyakorolnak, inspirálnak, anélkül, hogy erőszakosan akarnának hatást gyakorolni. Önmaguk maradnak és ezáltal erőt adnak mindenkinek, hogy megpróbálják ugyanezt véghez vinni. Miért szerethető Frida Kahlo? 


self5.jpg

1. Önmaga volt művészetének tárgya

self2.jpg

Festészete a fájdalomból született, azért kezdett el festeni, mert hosszú ideig ágyhoz kötötten valamit tenni akart, kifejezni, elmondani, megmutatni. Számtalan önarcképében mesélt, önmagából táplálkozó művészete tette igazán őszintévé és személyessé.

2. Nem adta fel

self4.jpg

Hatévesen elkapni egy súlyos betegséget, majd valahogy mégis túlélni. Elfogadni, hogy satnya lábbal folyik tovább a létezés. Majd tizennyolc évesen túlélni egy brutális balesetet, hónapikig ágyban feküdni, folyamatos fájdalmakkal élni tovább. Elfogadni az anyaságtól való megfosztottságot, kibírni harmincvalahány műtétet, beletörődni a lábamputációba és azt kiabálni, a világnak: Merj élni, meghalni bárki tud! ( Egyes feltételezések szerint öngyilkossággal fejezte be az életét, de ez nem tisztázott)

3. Nem törődött a szépségeszmékkel

sel10.jpg
Sőt, kifejezetten fütyült rájuk! Ha Fridáról csak egyetlen jellegzetes képet vizsgálunk meg, jól látszik, hogy határozottan ragaszkodott vaskos, orrnyerge felett összenőtt szemöldökéhez, szája fölötti sötét kis sávként megjelenő bajuszvonalához. Akkor, amikor a nők összebarátkoztak a gyantával, magazinok címlapjaihoz akartak hasonaltossá válni. Frida imádta a hagyományos mexikói öltözetet (tehuana), a hosszú szoknyát, amellyel el tudta takarni beteg lábát, a színes felsőt, amely elrejtette a testét tartó vaskos fűzőt. Hosszú haját virágokkal díszítette a bubifrizurás világban.

4. Szexualításában is szabad lélek

self8.jpg

Számára nem léteztek keretek semmilyen értelemben. Ugyanúgy tudott szeretni egy férfi és ugyanúgy egy nő karjaiban. Halvány bajuszkájára rímelve sokszor szívesen öltözött férfi ruhába. A nők, akiket szeretett szintén erős egyéniségek, kora sztárjai voltak: Dolores del Rio, Paulette Goddard és Maria Felix. színésznők, Josephine Baker énekes, Georgia O'Keefe képzőművész, valamint Chavela Vargas mexikói énekesnő. De a férfiak is nagy hatással voltak rá, szerelmi viszonya volt Nikolas Muray magyar származású fotóssal, Leo Trockij politikussal. Ugyanakkor férjével Diegoval egy se vele, se nélküle házasságon kinn és benn kapcsolatban éltek.

5. Szenvedélyes hazafi 

self9.jpg
Büszke volt mexikóiságára miközben apai ágon német, anyai ágon mesztic gyökerei tették igazán világpolgárrá. A mexikói színek, hagyományok, mentalitás átitatta művészetét a tehuana nála nemcsak viselet, de kinyilatkoztatás is volt. Sokszor születési évének 1907 helyett 1910-et mondta azért, mert ezzel is jelezni akarta elkötelezettségét és tiszteletét az 1910-es mexikói forradalom iránt.

Fotók innen


A bejegyzés trackback címe:

https://fridamania.blog.hu/api/trackback/id/tr3414115877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blú 2018.07.17. 10:14:35

Köszönöm, jól esik visszjelzés! :)

☉ ☾ 2018.07.17. 10:47:37

Sztálin iránti csodálatát is illene megemlíteni, ami a Trockij kapcsolat ellenére is annyira élő volt benne, hogy festett is egy képet a tömeggyilkos
joszifról.

Blú 2018.08.07. 20:15:20

@☉ ☾: Köszönöm, dolgozom az ügyön.