Frida utolsó üzenete
2018. augusztus 07. írta: Blú

Frida utolsó üzenete

Annyira jellemző rá még ez is. Élete legutolsó festményén is azt üzente: Viva la vida!

uk.jpg

Most komolyan? Görögdinnye? Nem valami magasztos, vagy durván szürreális, esetleg szívet tépően drámai? Nem. Frida Kahlo élete utolsó szignóját néhány görögdinnye alá kerekítette oda. De micsoda görögdinnyék - mondhatnánk némi hatásvadász felütéssel. 

vivalavida.jpg

A dinnyés csendéletet hónapokkal korábban festette, hosszan dolgozott rajta. Az utolsó részlet, halála előtt nyolc nappal  került a képre, az a néhány betű volt, amit a legelől található dinnyében döfött bele. Üzenete szinte kiabál: Viva la Vida! - vagyis Éld az életet! 
Frida fájdalommal teli sorsára fricskázik rá az élet szilaj szeretete, a szabadság, az elfogadás és a szenvedély, ami lényének része maradt elejétől fogva mindig.

Mexikóban a görögdinnye a halottak napjához kötődő gyümölcs. Gazdag, buja zöld és vérvörös színei pont az ellenkezőjét hirdetik, mint amit mi Európában a halálról gondolunk. A mexikói halottak napja az öröm ünnepe, vidámsággal, találkozásokkal, lakomákkal örömtelivé tett ünnep.

 "Remélem, hogy az elmenetel örömteli lesz és soha nem térek vissza." (Frida Kahlo)

A bejegyzés trackback címe:

https://fridamania.blog.hu/api/trackback/id/tr4514167857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2018.08.09. 02:37:09

A Viva la vida nem azt jelenti, hogy Éld az életet!
Felkapott volt, de festőnek csapnivaló. Ez a kép egy kb. 10-12 éves gyerek színvonala. És abból is csak egy jó közepes. És egy gyereknek nem hónapok munkája. Jobb esetben max. 2 nap. Rosszabb esetben 3.
Pont olyan gagyi, mint a szintén érdemtelenül drága Kandinszkij, Warhol, Kassák és hasonlók mázolmányai. Ruysdael 7 évesen komolyabbat festett, pedig ő is csak második vonalas festő volt.

Attilajukkaja 2018.08.09. 07:54:33

@HgGina:
Látom, te is a kormány mellé álltál a "kulturkampf" harcban! Szerintük Frida Kahlo egy kommunista művészke volt és nem szabadna kiállítást rendezni Budapesten a műveiből. Londonban szerencsére nem így gondolkoznak az emberek!
Amúgy ismerkedj meg az absztrakt vagy a naiv művészetekkel, akkor talán világosabban látod, jobban megérted majd néhány modern kori festő műveit is.
A "Viva la vida!"-t én inkább úgy fordítanám, hogy "Éljen az élet!", függetlenül attól, ki mire használja.

Blú 2018.08.09. 10:42:25

@HgGina: Ez is egy vélemény, én másként látom. Köszönöm a kommentet.

Blú 2018.08.09. 10:44:44

@Attilajukkaja: Szerintem is! :) És igen, az Éljen az élet! a pontos fogalmazás. Köszönöm.

Attilajukkaja 2018.08.09. 11:16:25

@Blú:
Örülök a válaszodnak! :o)
süti beállítások módosítása