Két különös tárgy Frida házából
2018. augusztus 08. írta: Blú

Két különös tárgy Frida házából

Egy férfi és egy nő. Házasok. Aztán hűtlenek, majd nem házasok, végül mégse tudnak egymás nélkül élni. 

frida-kahlo-diego-rivera-bm-kultur-bremen-jpg.jpg

Frida alig volt 21 éves, amikor 1928-ban megismerte a hatalmas mexikói festőművészt Diego Riverát: Hatalmasat, termetre és hírnévre is, hiszen a nála 21 évvel idősebb mester hazájának elismert muralista∗ festője volt. Frida akkoriban állt fel a betegágyából, túl volt a gyerekkori paralízisen, túlélt egy szörnyű buszbalesetet, és a lábadozás ideje alatti kényszeredett festegetést már komolyan vevő, öntudatos fiatal hölgy volt. Diego bátorította, erősítette elhatározásában, majd egy évvel később elhagyva családját feleségül vette Fridát.

wedding.jpg
Tíz éven át éltek házaspárként, közben Amerikában töltöttek négy évet, ahol Diego nagy sikereket ért el óriási falfestményeivel. Az évtized végére Frida is egyre ismertebbé és népszerűbbé vált, New York után Párizsban állított ki és ő volt az első latin-amerikai művész akitől a Louvre festményt vásárolt.
Bár házasságukat laza hűségi viszony jellemezte, Frida mindaddig tartotta magát esküjéhez, míg Diego ágyba nem vitte Cristina nevű hugát. 

1939-ben váltak el, és bár egy évre rá újra összeházasodtak, ez a kapcsolat már teljesen más alapokon nyugvó együttélés volt. 

54.jpg

Otthonukban az étkezőben ma is látható az a két óra, melyet Frida kapcsolatuk emlékművének szentelt. Az első órába Frida azt írta: Se rompieron las horas, 1939. septiembre - Az órák összetörtek 1939 szeptember. Utalva ezzel válásukra.

orak2.jpg
A mellette álló, szinte ugyanilyen órán egy dátum a szöveg: San Fransisco, California 1940. december 8. 11.00 - második házasságkötésük időpontja.

casa-estudio-diego-rivera-y-frida-kahlo.jpgA Casa Azul két szárnyát kis híd köti össze

A Casa Azul két különálló szárnyában éltek ekkortól, de társak, alkotó társak, egymást inspiráló művészek maradtak örökre. Frida azt írta:  két balesetem volt az életemben, az első a buszbaleset, a második Diego. Ennek ellenére a férje volt legfontosabb társa és segítője. Élete végéig szenvedélyes és viharos kapcsolat fűzte őt a férfihoz, ennek állít emléket a Casa Azul két órája.


Képzőművészeti ág amely közvetlenül a falak, építészeti felületek díszítését jelenti.  Nagy jelentőségű a mexikói muralista mozgalom, melynek Diego Rivera kiemelkedő képviselője volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://fridamania.blog.hu/api/trackback/id/tr5514169735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.08.10. 19:06:48

Diego a házasságuk utolsó (?) éveiben nem bánt túl kegyesen Fridával. Ezért megvan róla a véleményem!
Persze nehéz belelátni bármilyen kapcsolatba, de végig úgy éreztem, hogy Frida különb párt érdemelt volna.

Blú 2018.08.19. 22:45:55

@Attilajukkaja: Frida utolsó pillanatáig szerelmes volt Diegoba, hiszen miatta, vele, és általa lett az, akivé lett. Azt hiszem valahogy így... :)

Attilajukkaja 2018.08.20. 17:17:53

@Blú:
Hogy Fridából ki/mi lett volna Diego nélkül, azt már sosem fogjuk megtudni. Fridát szerintem a szenvedélye és a szenvedése tette azzá, akivé vált. Ebben persze az a reménytelen szerelem is közrejátszott, ami Diegóhoz fűzte. Én akkor is úgy érzem, hogy Frida sokkal többet adott bele ebbe a kapcsolatba, mint a férfi. Emberileg többre tartom, mint Diegót.
süti beállítások módosítása