Frida, a vörös céda, avagy a Trockij affér
2018. augusztus 19. írta: Blú

Frida, a vörös céda, avagy a Trockij affér

Annyira nő volt, de annyira nő... El lehet töprengeni azon, hogy Frida odáig volt a kommunista eszmék lenini útjáért, vagy azon, hogy lázba hozta egy távolról jött egzotikus forradalmár, gondolkodhatunk azon is, hogy csupán megszédítette egy ismert és üldözött férfi védtelen hősies figurája. De egyáltalán nem emiatt, Trockij csak egyetlen egy bábu volt Frida sakktábláján és célja volt vele, egy nagyon is hétköznapi, esendő célja.

frida.jpg
Frida élete fontos eszméit tekintve is pont annyira volt szenvedélyes, mint minden másban. Nagyon. Így tehát az 1910-es mexikói forradalmat, mint dédelgetett és nagyszerű eseményt, születési időpontjául választotta, harcos társa volt Diegonak, aki muralista festőként a kommunista eszméket festette a falra, munkások, parasztok, Lenin. Máshogyan mutattak ezek az eszmék a Szovjetúnióban, máshogyan Európában és teljesen máshogyan Mexikóban. Az biztos, hogy a művészek mindig is az új, a forradalmi, a változás hírnökei voltak.

Mindeközben a Szovjetúnióban.... Megölték az utolsó Romanovokat, éhínség pusztított, szegény és tanulatlan emberek fölött immár nem koronás fők, hanem népbiztosok lengették a zászlót, persze a vöröset. És hogy ne legyen olyan egyszerű ez a forradalom se, itt is beékelődött a történetbe a hatalom dolga. Lenin merénylet áldozata lett, bár nem halt meg, de nem is volt már erős és hősies. A központi bizottságban megindult az átrendeződés és nagyjából két irány bontakozott ki. Lenin a visszafogottabb, intellektuálisabb Trockij felé hajlott, ám a grúz Joszif Viszarjonovics erősebb, és erőszakosabb volt. Odáig jutott a történet, hogy mira Lenin meghalt, a két utód-szerű elvtárs közül Trockij lett a gyengébb láncszem. Joszif, vagyis az acélember Sztálin, szinte a fél világon át üldözte, míg  Trockijnak Norvégiából is szednie kellett a sátorfáját.

trotsky_0.jpgNatalia, Frida, Leo 1937. január 9-én megérkezésükkor Tampico kikötőjében

Ezalatt Mexikóvárosban az ismert és közkedvelt festő, Diego Rivera meggyőzte a mexikói elnököt, hogy fogadják be és adjanak menedéket a Moszkvában már halálra ítélt Leo Trockijnak és feleségének.
1937. január 9-én Tampico kikötőjébe érkezett meg a házaspár egy norvég olajszállító tartályhajó fedélzetén. Köszöntésükre mentoruk, Diego nem érkezett meg, mivel kórházi ápolásra szorult súlyos szem és vese problémái miatt, ám szépséges felesége Frida kedvesen fogadta őket és vele együtt érkeztek meg új otthonukba, Fridáék házába, a Casa Azulba. 

A ház egy erődnek is megfelelt, itt éltek Fridán és Diegon kívül a Trockij házaspár mellett az ő sofőrjeik, és testőreik, valamint néhány barát és a ház lakója volt Frida húga, Cristina is.

cristina.jpgFrida festménye Cristináról

Neki Diego nem tudott ellenállni. Vagy neki sem. Alig néhány héttel Trockijék érkezése után Frida számára is kiderült Diego és Cristina kapcsolata. Mélységesen felháborította és elkeserítette a dolog és úgy gondolta, ezt, miként az összes korábbit, már nem tűri szó nélkül. A terve egyszerű volt. 

frida_et_trockij.jpgFrida és Trockij

Frida vad flörtölésbe kezdett az agg forradalmárral, ami rendkívüli módon hízelgett Trockijnak. Angolul beszéltek egymással, ezt Trockij felesége nem értette, Frida nyilvánosan szeretettemnek, kedvesemnek szólította a férfit. Leo szerelmes leveleket csempészet Frida könyveibe, tavasszal pedig be is teljesítették szerelmüket.
Frida ügyelt arra, hogy Diego és Trockij felesége mindent tudjon erről a kapcsolatról. Nyílt megtorlásnak szánta a viszonyt Cristináért.

Abban az időben Trockij 58 éves volt, kemény élet állt mögötte, harcokkal és áldozatokkal teli kemény élet. Elvesztette négy gyermekét is, akiket  vagy a hatalom, vagy az öngyilkosság ölt meg. Frida 30 éves frissessége és az egzotikus kisugárzása villámcsapásként érte és meghódította.

"Visszaadtad az ifjúságomat. Amikor veled vagyok, úgy érzem magam, mint egy tizenhét éves fiú." - írta Fridának

trockij_rivera_breton.jpgTrockij, Rivera és Andre Breton

Natalia azonban nem tudta annyira könnyedén fogadni ezt a titkos, ám mégis nyilvános viszonyt. Annyira összeveszett a férjével, hogy Trockij kénytelen volt egy 120 km-re fekvő farmra költözni néhány hétre. Natalia hosszas könyörgés után engedte csak vissza, azzal a feltétellel, hogy szakít Fridával és elhagyják a Casa Azult. Frida szinte közönyösen fogadta  szakítást, így mindketten nyugalomban tértek vissza saját házastársukhoz.

self-portrait-dedicated-to-leon-trotsky.jpg

Frida ennek a viszonynak egy különleges önarcképpel állított emléket. A festmény sok szempontból rendhagyónak számít. Az önarckép címe Függönyök között, Frida lágy, meleg színekkel festett, a képen gyönyörű, csábító, magabiztos. A függöny, mintha egy színpad két oldalát zárná le, Frida szoknyáján orosz virágmotívumok.  A Trockijnak szánt születésnapi ajándék képen kezében egy csokor virág mellett a papíron az üzenet, "Leon Trockijnak ajánlom minden szerelmemmel, 1937. november 7.En San Angel, México " 

kepreszlet.jpg
 A festményt Frida első önálló New Yorkban megrendezett kiállításán mutatták be 1938-ban, majd a következő évben, amikor a Trockij házaspár elköltözött Mexikóváros egy távolabbi részébe Trockijnak ajándékozta.

frida-kahlo-and-leon-trotsky-centre-mexico.png

trockij.jpgTrockij ekkor már beteg és fáradt volt, az állandó menekülés miatt magas vérnyomás-problémái voltak, és erős depresszió gyötörte, öngyilkosság gondolatával játszott.

1940 májusában szovjet ügynökök gépfegyverrel próbálták megölni, de életben maradt. Ez év augusztus 20-án a spanyol kommunista,  szovjet KGB ügynök Ramon Mercadero Trockij szerelmes titkárnője segítségével jutott be a házba, és jégvágóval leszúrta a kommunista forradalmárt, aki másnap a kórházban meghalt.

Frida a merénylet hírére pánikba esett és folyamatosan Diegot hibáztatta, amiért az Mexikóba hívta Leot. A gyilkosság miatt Fridát is megvádolták, be is vitték egy hosszabb kihallgatásra és csak Lázaro Cárdenas del Río  mexikói elnök beavatkozásának köszönhetően sikerült kiszabadulnia.

Trockij gyilkosát elitélték, 1960-ban szabadult a börtönből, onnan egyenesen a Szovjetúnióba ment, ahol átvette a Szovjetúnió hőse kitüntetést.

(Trockij portréja Frida festménye)


                                                                                                        

A bejegyzés trackback címe:

https://fridamania.blog.hu/api/trackback/id/tr8914190325

FogarasiArpi 2018.08.20. 22:54:25

"képen gyönyörű, csábító, magabiztos"

Hát igen, a szépség valóban relativ...
Ennek a nőnek sem a szépségét, sem a munkásságát nem sikerült sosem fel/elismernem.

Aki egyedül "gyönyörű" az Salma Hayek volt Frida szerepében.

CSOKKI MÁLNA 2018.08.20. 23:30:43

Eddig azt hittem, Lev Davidovicsnak csak a jégcsákánnyal volt randija Mexikóban.Ezek szerint Fridával is, (még a jégcsákány előtt..:)

CSOKKI MÁLNA 2018.08.20. 23:33:44

@FogarasiArpi: No igen.. Nekem is úgy tűnik, hogy egy korabeli Tyereskova lehetett.. Úgy emberileg, mint művészileg..:)

Első mohikán 2018.08.21. 01:31:11

"agg forradalmár"
"Trockij 58 éves volt"
58 évesen agg? Fogalmazhatunk úgy, hogy megette már a kenyere javát, vagy túl van élete delén, de agg? A 70-es az öreg, a 80-as idős, a 90-es az agg. Te hány éves vagy egyébként poszterkám?

Első mohikán 2018.08.21. 01:57:48

@FogarasiArpi: Én sem értem ezt a Frida mániát. Átlagos mexikói bajszos nő, egyáltalán nem szép.
A "művészete" pedig egy lelkes, de tehetségtelen amatőr szintjén van. Egy általános iskolás fest így, nem egy elismert művész.

Semper Fidelis 2018.08.21. 08:07:49

@Első mohikán: Azt hittem, én vagyok az egyetlen, aki hasonlókat gondol a Frida Kahlo képekről. Szerintem rémesen amatőr festmények.

Womb Raider 2018.08.21. 08:35:56

@Semper Fidelis: Ja... de ez van, ha elkap a liberális ékszíj. Akkor is sztárt csinálnak belőled, ha nem akarod. A technika szerintem nem gáz, szépek a színei és az ecsetvezetése sem rossz.. egy jó kritikus sokat ki tud hozni a képeiből :)))
Jókor volt jó helyen és jól menedzselték/menedzselte önmagát.

Never 2018.08.21. 08:54:18

Trockij a világtörténelem második leggyilkosabb rendszerének felépítője volt, emberek millióiért felelős (nem, nem Hitler volt az első, ő csak a harmadik - Mao az első). Alulmaradt a hatalmi harcban a nálánál is gátlástalanabbakkal szemben. Vajon mi vezet egy magát liberálisnak nevező blogot arra, hogy őt magasztalja 2018-ban?

Az Internet egy csodálatos hely, egyetlen kereséssel utána lehet nézni Trockijnak (ha valakinek esetleg kimaradt volna a történelemóra). Tartsuk magunkat ahhoz, hogy tömeggyilkosokat és pszichopatákat nem népszerűsítünk (legyen az szélsőjobb, szélsőbal vagy egyszerű klinikai pszichopata). Vajon mit szólna a blog szerzője, ha Mengele vagy Rudolf Hess iránt mutatott volna a "művésznő" vonzalmat?

Never 2018.08.21. 08:59:36

@Első mohikán: Forradalmárnak elég agg volt :) A bolsevikek nem értek meg általában ilyen "matuzsálemi" kort, mert mondjuk a Berija által üzemeltetett valamelyik pincében letépték a körmeiket, a nemi szervüket éhes patkányokkal lerágatták, majd tarkón lőtték (sajnos ez nem valami torture-porn filmből van, hanem ez volt a gyakorlat...)

Womb Raider 2018.08.21. 09:13:11

@Never: "Tartsuk magunkat ahhoz, hogy tömeggyilkosokat és pszichopatákat nem népszerűsítünk "

Bronstein úr kivétel...

Never 2018.08.21. 10:07:37

@Womb Raider: Jaja, ahogy kivétel Che is (aki bár rasszista és a nőket megvető gyilkos volt, munkatáborokban kínozva emberek százezreit és személyesen végezve ki az ellenségeit - de azért milyen cuki és haladó, ha ő van a rózsaszín kis pólónkon...)

Womb Raider 2018.08.21. 10:26:00

Ez van... a baloldalnak maga felé hajlik a mancsa. Juncker is felmentette Marxot, hiszen ő is a mi kutyánk kölyke.. Mindegy.. Frida úgy élt, ahogyan szeretett volna, azért akad képe, amire jó ránézni... és legyünk őszinték: akkoriban nem vagyok biztos, hogy tökéletes rálátása volt Trockij valódi személyiségére és tetteire.

Ad Dio 2018.08.21. 10:31:35

Vajon ha ez a csaj náci tömeggyilkosokkal cimbizett volna, akkor is írna róla blogot a t szerző.

Kétlem. És okkal. Hiszen az bántaná egy csomó ember érzékenységét. Én sem tenném, mert paraszt dolog. Csakhogy kommunista tömeggyilkosokról és az ő nyalonc söpredékéről PONT ilyen utolsó parasztság írni. Ezek az emberek a kedves kalló kisasszonnyal az élen az emberiség söpredéke, milliók közvetett vagy közvetlen gyilkosai, elnyomó rendszerek éltetői. Senkik vagy még azok sem. Hallgatni kellene róluk mélyen... ha másért nem, hát szolidaritásból azokkal, akikeket vagy akik hozzátartozóit ezek az állatok nyomorították meg.

Előre is köszi az emberségért.

Gazz 2018.08.21. 10:32:42

Fridának bajsza van.

Ad Dio 2018.08.21. 12:12:23

@Womb Raider:

"és legyünk őszinték: akkoriban nem vagyok biztos, hogy tökéletes rálátása volt Trockij valódi személyiségére és tetteire."

A csaj egész életében fanatikus kommer volt. Sőt, amennyire tudom, egyre inkább az lett öregebb korára. Az ötvenes években pedig már csak az nem látta a kommunista tömeggyilkosságot, aki nem akarta azt látni. Nem. A "művésznő" mentegetése szerecsenmosdatás. Ő a bűnökkel együtt is elfogadta a kommunista elnyomást. Ezzel azonos szinten van azokkal, akik a zsidók elgázosításával együtt is elfogadhatónak tartják a nácizmust.

A művészetét én nem tudom megítélni, bár azt gondolom, hogy ha fehér férfi fest ilyesmiket, mára azt sem tudnánk hogy létezett valaha. De ez az amatőr magánvéleményem. Számomra a képei a világon semmit nem közvetítenek, dekorációnak meg nem az én stílusom.

Azonban akárhogy is álljon a dolog, abban biztos vagyok, hogy egy tömeggyilkos diktatúra kritikátlan nyalonca nem festhet ELÉGGÉ jól ahhoz, hogy emlékezetre méltó legyen. Pláne nem arra, hogy még méltassák is.

Helga Beauty Salon 2018.08.21. 13:35:34

A nemzetközi zsidó forradalmárok szelleme ismét köztünk jár? Persze Soros felforgató tevékenysége kapcsán nem árt emlékezni csodálsatos tetteikre! :D

Womb Raider 2018.08.21. 14:07:54

@Ad Dio: Nézd... én nem tudom, Frida akkoriban mit, mennyit tudott a világ túlsó felén megesett eseteket illetően.. de akkor sem hiszem, hogy a művészetét illetően ennek van valami jelentősége. Ugyanígy érdektelen számomra a szexuális identitása vagy a táplálkozási szokásai.
Másfelől... szerintem ahogyan a hit/vallás/egyház esetében is célszerű megfelelő módon különválasztani a három fogalmat és azt, ami mögöttük van, úgy a kommunizmus (lényegében vallás) megvalósulástól is célszerű elválasztani az eszmét.. (Nem vagyok kommunista..sőt..a folyó másik partján állok, de azt gondolom, hogy a jelenlegi társadalmi formációk sem nevezhetők sem igazságosnak, sem ideálisnak. Mindegyik másként rossz... Ezért nekem Frida marad az, ami volt. Álmodozó, naív, nárcisztikus, törékeny, érzékeny nő. Hibáival együtt..