11 dolog a 111 éves Fridáról
2018. július 09. írta: Blú

11 dolog a 111 éves Fridáról

1. A kezdet és a vég: La Casa Azul

lacasaazul.jpg
1907-ben a Mexikóváros egyik külvárosában álló La Casa Azul-ban, azaz a Kék házban született és bár mozgalmas életet élt, rengeteget utazott, mégis mindig ez a ház volt az otthona. Számtalan fotón látható a buja kert és a vakítóan kék színű házfalak. 

2. Egy szoknya egy nadrág

tehuana.jpg

Hétévesen a járványos gyermekbénulás következtében deformálódott el a jobb lába. Ennek leplezésére szívesen viselt férfiruhákat és hosszú hagyományos mexikói viseletet, a tehuanát. Mindkét öltözet élete végéig a kedvence maradt.

3. Arany táncos

aranyban.jpg
 (Részlet a Frida című filmből)

1927. szeptember 17-én, a 18 éves Frida egy barátjával Alex Gómez Arias -szal felszállt egy buszra. A busz balesetet szenvedett, ahogy Arias leírta " a busz ezer darabra tört és Frida testén átfúródott egy korlát".
A szörnyű baleset Arias emlékeiben így élt: "Valami furcsa történt, Frida teljesen meztelen volt, az ütközés megszüntette a ruháját, valakinél  a buszban, talán egy festőnél, egy adag aranypor volt. A csomag kiszakadt és az arany szétszóródott Frida vérző teste fölött, amikor az emberek meglátták azt kiáltották: "La bailarina, la bailarina!" Az arany a vörös, véres testén, azt hitték, táncos."


4. Törött élet

agyfest.jpg

A szörnyű baleset megváltoztatta az orvosnak készülő Frida életét. A betegágyban önmaga szórakoztatására nyúlt apja ecseteiért. A gyógyító alkotás során egy baldachinos ágyra szerelt tükörben nézegette és festette magát, elkészítette családja és barátai arcképét.

5. A varázslatos Diego

diego.jpg

Másfél évvel a baleset után már felkelt az ágyból, akkoriban találkozott egy nála 21 évvel idősebb négy gyermekes családapával, aki akkoriban éppen a második válása felé sodródott. Az elismert festőművész Diego Rivera 1929-ben vette feleségül Fridát.

6. A repülő ágy

henry-ford-hospital.jpg

Az orvosok valószínűsítik, hogy a baleset következtében megsérülhetett Frida méhe, emiatt nem lehetett gyermeke. Ennek a fájdalmát dolgozza fel az 1932-ben festett a  Henry Ford Kórház vagy A repülő ágy című festményén.

7. Született 1910-ben

fridako.jpg

Még házassága előtt kapcsolatba került baloldali művészek csoportjával, hazája Mexikó iránti tiszteletből fiatalította önmagát is. Születési évszámának sokszor 1910-et mondta, tisztelegve a mexikói forradalom előtt.

8. A nagy szökés

agyban.jpg
      (Részlet a Frida című filmből)

Rövid élete végefelé 1953-ban rendezték meg élete első önálló kiállítását Mexikóban. Frida ekkoriban is kórházban volt, ám orvosai tiltása ellenére betegágyában fekve egy mentővel meglógott a kórházból, hogy részt vehessen a megnyitón.

9. Szerelmek sora

muray.jpg

Amikor éppen nem műtötték és nem kellett ágyban pihennie, akkor Frida tiszta erővel élte az életet. Imádott élni! És imádott szeretni. Férjéhez - bár csak tíz évig éltek hivatalosan házasságban - szenvedélyes és örök szerelem kötötte, de ez nem akadályozta meg abban, hogy másokkal is flörtöljön. Szerelmi kalandokba bonyolódott többek között az  amerikai szobrász Isamu Noguchi-val, Az orosz marxista Trockíjjal, a magyar Muray Miklóssal. Utóbbi fotósként elkészítette Frida egyik legismertebb és legszebb fotóját.

10. A Casa Azul lakói

majmos.jpg

Az Casa Azul bájos kerttel büszkélkedett, ahol Frida saját  kis állat birodalommal rendelkezett, amelynek tagja volt többek között néhány mexikói szőrtelen Xoloitzcuintli  kutya - egy olyan fajta, amely létezése az ősi azték időkre nyúlik vissza. Itt lakott egy pár Fulang Chang és Caimito de Guayabal nevű pókmadár, melyeket a majmos önarcképén lehet megfigyelni . Ugyancsak Frida gondoskodott  a Gertrudis Caca Blanca (más néven Gertrude White Shit) nevű sasról és egy Bonito-i Amazon papagájról, akinek trükköket tanított és ha ügyes volt, egy falat vajjal jutalmazta. 

11. 47 küzdelmes esztendő

halott.jpg

1954 júliusában már lassan egy esztendeje kórházban élt, amputálni kellett beteg lábát. Júliusban rosszabbodott az állapota, tüdőgyulladása lett, 13-án meghalt. Az orvosok tüdőembóliát állapítottak meg, de nem kizárható az öngyilkosság sem. 47 éves volt.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fridamania.blog.hu/api/trackback/id/tr3014102707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása