Frida és Josephine - egy szerelem története?
2018. augusztus 09. írta: Blú

Frida és Josephine - egy szerelem története?

Egyetlen porcikájuk sem felelt meg az akkori társadalmi elvárásoknak, erősek voltak, függetlenek és nők. Hagyományosan férfias területeken működtek és ráadásul sikeresek voltak. Egy sötét, fenyegetett esztendőben egy városba, Párizsba sodorta őket a sorsuk. A találkozás kódolva volt.

muray_1.jpgFrida 1938-ban Muray Miklós fotója

1939. Párizs odáig volt a Fekete Gyöngy-ért, a mulatók világában is feltűnően szabad szellemű táncosnő, bronz bőréről kapta nevét, alig kis banánfürtökből álló szoknyácskában lépett színpadra, amitől megőrültek a férfiak. És megőrültek a nők is. 
Josephine Baker Amerikában St. Louisban született, a nyomorból menekülve lett belőle utcai táncos, majd később egy new york-i cirkusz művésze, velük jutott el Európába, Párizs lett az otthona.

banan.jpg
Nemcsak fellépéseit jellemezte az extravagancia, Bécsben például úgy emlékeztek rá, mint az a nő, aki struccot fogatott be a kocsijába és úgy furikázott körben a városban. Meghódította egész Európát, többek között Magyarországot is, Kalmár Pál róla énekelte, hogy ...az én babám egy fekete nő...
Sikeres volt, híres, mindazonáltal nő és fekete. 

strucc.jpg

Frida 1939-ben élete éppen a teljes fájdalomba és zűrzavarba süllyedt. Éppen elvált Diegotól, hiába próbálta, mégsem tudta elviselni, hogy férje számtalan szeretői között helyett kapott Cristina nevű huga is.
Egyre ismertebb és sikeresebb művész lett, miután meghódította New Yorkot, meghívták a szürrealisták kiállítására Párizsba, és bár szívből utálta az európaiakat és egyáltalán nem tartotta önmagát szürrealistának, azért Párizs és a Louvre mégiscsak meggyőző indok volt az utazásra. 
Egy mexikói Párizsban, egy nő bicegve, sűrű szemöldökkel.

frida.jpg

Mindeközben Európa száguldott a háború felé, Párizs levegője állott volt, elveszett a tolerancia, nyílt rasszizmus,  gyűlölet és bigottság lenge át a mindennapokat. Ezek között a társadalmi normák között csak daccal, vagy női magabiztossággal lehetett életben maradni.
Josephine a francia kém volt azzal a legfőbb küldetéssel hogy a Párizsba érkező német tisztektől információkat gyűjtsön. A Bronz Vénuszért a Wermacht tisztjei is rajongtak.

Frida és Josephine  szinte egyidősek, két külön világ, teljesen más kultúra, életút, két különböző művész, mégis számtalan párhuzam jellemzi életüket. Nem feleltek meg a társadalmi konvencióknak, de személyiségük puszta erejével simán meg is haladták korukat.

tali.jpg

Egy éjszakai mulatóban találkoztak, a műsor után Frida levélben kért találkát Josephinetől. Fridáról köztudott, hogy férfi partnerei mellett korának művésznői közül nem is eggyel bonyolódott szerelmi viszonyba.

Josephine több házasság után 12 örökbefogadott gyermeke mellett magányosan öregedett meg, és bár életéről írt könyvében (The Hungry Heart) fia, Claude nem fecsegi ki anyja biszexszuális kalandjait, de nem is titkolja a lehetőségét.

film.jpg
A 2002-es Frida filmben is megjelenik ez a történet, bár több forrás tagadja a valódiságát.





A bejegyzés trackback címe:

https://fridamania.blog.hu/api/trackback/id/tr7914167713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.08.10. 19:18:23

Nem lehet, hogy Frida Josephineben nem egy szexuális partnert látott, hanem egy hozzá hasonló szabad, spirituális lelket, aki túl tudott lépni az előítéleteken és a saját határain? Lelki feltöltődést keresett. Ráadásul Frida komoly fájdalmakkal küszködött. Nem tudom, de ha nekem fáj valamim, biztosan nem szexelni akarok. Persze nem tudhatom, mert Frida szinte egész élete fizikai fájdalmak között zajlott ...

Blú 2018.08.10. 21:34:51

@Attilajukkaja: Igén, én is valahgy úgy tudom elképzelni, hogy a találkozásuk mindkettőjükre nagy hatással volt, hiszen biztosan érezték a sok párhuzamot, szinte önmagukat látták a másikban. Egy ilyen találkozás pedig őrületes varázslat lehet...:) Köszönöm a kommentet! :)
süti beállítások módosítása