Nem elég szőrös a baba!
2018. július 09. írta: Blú

Nem elég szőrös a baba!

Bő egy évvel ezelőtt a Barbie babákat gyártó Mattel cég bejelentette, hogy "Sheroes" néven új babasorozat gyártását kezdi meg. A 10 nemzetiségű és 18 karakterből álló sorozatot olyan nőkről mintázták meg, akik a legnagyobb hatást gyakorolták a nőkre szerte a világon. 

sheroes.jpg
A Frida Kahlo baba idén áprilisban jelent meg Mexikóban, azonban bírósági döntés nyomán szinte azonnnal ideiglenesen leállították a forgalmazást (az online forgalmazás zavartalan).
A  festőnő unkahúga Mara de Anda Pinedo rendelkezik a festőnő hagyatékának jogaival. A Mattel azonban egy céggel a Kahlo Corporationnal egyezett meg, ez a cég az unokahúg szerit csak bizonyos jogokban dönthet, a baba ügyében például nem.
A család legfőbb kritikája a Frida babával szemben az volt, hogy az túlságosan idealizált, nem a festőnő jellegzetes vonásait tükrözi. Szerintük ugyanis a jellegzetes szemöldök, bajuszka pontosan azt jelzi, hogy Frida mennyire nem törődött a sztereotípiákkal. Akkor, amikor a nők még egyáltalán nem hallatthatták a hangjukat semmiben, ő merte és bátran mondta, azt amit gondolt és egyáltalán nem akart megfelelni semmiféle társadalmi elvárásnak, divatirányzatnak. Pont ez Frida Kahlo lényege!
A pereskedés a Mattel-lel most is tart.

Barbie Frida az Amazonon


A bejegyzés trackback címe:

https://fridamania.blog.hu/api/trackback/id/tr6714103277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása