Frida, ahogyan még nem láttad
2018. július 31. írta: Blú

Frida, ahogyan még nem láttad

Számtalan festett önarcképe mellett rengeteg fotó is megmaradt, amiről ismerjük frizuráját, gesztusait, családját, szobáját. A fotók egy jó részét apja Carl Wilhelm Kahlo, mexikói nevén Guillermo Kahlo németországi fotóművész készítette. Sokféle Fridát őriznek a képek, a kislányt nagy csodálkozó barna szemekkel, a tinédzsert dacosan,  férfiruhában, meg a hatalmas elefánt mellett a karcsú, gyönge galambot, Diego oldalán a művész Fridát. Rengeteg fotó készült  kiállításai, utazásai során is, és sokfélét - talán a legikonikusabbakat - készítette róla magyar szerelme Muray Miklós (Nikolas Muray).

A gyönyörű Fridát mutatja be ez az összeállítás 11 ritkán látható fotóval, idézetekkel tőle.

1. Kibontott hajjal

1.jpg

"Merj élni, meghalni bárki tud!"

2.  Testvéreivel San Fransisco-ban 1930-ban

4_1930_sanfransisco.jpg
"Lábak - minek nekem láb, ha szárnyaim vannak, amikkel repülhetek."

3. Egy rövid hajú fotó Diegoval

6.jpg
"A szerelem olyan, mint egy illat, egy áramlat, egy zivatar. Te vagy az én egem, a rám hulló esőcseppek, én pedig a föld, amely befogad. "

4. Kórházban


14.jpg
"Ha nem ilyen állapotban lennék, és ha lehetséges lenne, semmi sem okozna nagyobb örömet, mint egy kisbaba."

5. A kantinban 

10.jpg
"Doktor úr, ha megengedi, hogy megigyam ezt a tequilát, megígérem, hogy a temetésemen nem iszom majd."


6. Frida keze háttérben kedvenc papagájával Bonitoval Giséle Freund fotója


bonito_1951_gisele_freund.jpg
"Talán várják tőlem a sóhajokat, hogy 'mennyire szenvedek', mert egy olyan férfival élek, mint Diego. De én nem hiszem, hogy a folyó partja szenved attól, hogy hagyja azt folyni."

7.  Barátokkal
7.jpg
"Minden egyes óraütés egy másodperc az életből, amely elmúlik, elmenekül és nem ismétlődik meg. Mégis annyi intenzitás, annyi érdekesség van benne, hogy csak az a feladat, hogy meg tudjuk élni. Mindenki oldja meg, ahogy tudja."

8. Szépség és fájdalom - hajóúton

13.jpg
"Minden középpont egy és ugyanaz. Nincs olyan, hogy butaság. Egyek vagyunk, egyek voltunk és azok is maradunk. Nem számít az idióta végzet."

9.  Ágyban

1930.jpg

"A legfontosabb, hogy ne létezzenek illúziók."

10. Egyik kedvenc mexikói meztelen kutyájával

12.jpg

"Két súlyos balesetet szenvedtem életemben. Az egyik a busz, ami összetörte a testem, a másik Diego."

11. Portré

9.jpg

"Régen azt hittem, hogy én vagyok a legfurcsább ember a földön, de aztán arra gondoltam, hogy csak létezik valaki más is, aki hasonlóan különcnek és tökéletlennek érzi magát, mint én. Elképzelem őt, és az merül fel bennem, hogy valahol most ő is éppen rám gondol."

Fotók via

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fridamania.blog.hu/api/trackback/id/tr3914153723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.07.31. 18:29:36

Ezeket a fotókat tényleg nem ismertem eddig!
Egyébként maga Frida magyar-német ("hungaro-alemán") származásúként írja le édesapját az egyik róla készült festményének feliratában.

Blú 2018.08.07. 20:11:21

@Rolf Singer: Köszönöm!
Ez a magyar vonal nagy kérdés, állítólag Frida bírta, hogy ilyen "egzotikus" egyvelegből lett ő, de több helyen olvastam, hogy az apjának bizonyítottan csak németországi felmenői voltak, magyarok nem. Hát... ki tudja...:)
süti beállítások módosítása